Rugschool: wat kan ik zelf doen bij lage rugpijn of nekklachten?

Help!”

Lage rugpijn is bijna niet meer weg te cijferen uit het dagelijkse leven.  80% van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. In de meeste gevallen gaat dit om rugpijn zonder duidelijke oorzaak en verdwijnt deze ook spontaan binnen een tijdspanne van vier tot zes weken. In vele gevallen komt deze rugpijn helaas weer terug en kan dit je op termijn parten beginnen spelen bij alledaagse zaken: werken, tandenpoetsen, afwassen, in de tuin werken, fietsen... Wij als kinesitherapeuten/osteopaten staan voor jullie klaar om samen met u die rug aan te pakken én jullie zo te behoeden voor toekomstige episodes van lage rugpijn. Dit stukje over lage rugpijn is zeer algemeen. Laat u daarom zeker screenen door onze specialisten, elk lichaam is anders en een grondig onderzoek met gerichte oefeningen zal zeker doeltreffender werken dan een algemene aanpak. Ook kunnen we zo rekening houden met wat u wilt bereiken en hier samen naar toe werken, lage rugpijn mag je zeker niet tegenhouden.

Waarom heb ik lage rug pijn of nekklachten?”

Zitten is het nieuwe roken”. Het is een 'slow killer', althans voor onze rug. Door onze tendens naar het vele zitten doorheen de dag, verkorten de heupflexoren en verzwakken onze ondersteunende bil-, buik- en rugspieren. Langdurig in dezelfde houding zitten heeft enorm nefaste gevolgen op het lichaam, ook al is die houding ergonomisch perfect (scherm op ooghoogte, voeten stevig naast elkaar op de grond, correcte rug ondersteuning, ellebogen in 90° en rustend op het bureau…). Opnieuw, dit is algemeen en tal van andere zaken kunnen ook een invloed uitoefenen op jouw lage rug.

Hieronder volgen enkele tips om lage rugpijn de rug toe te keren

  1. Varieer: sta elk uur eens op en strek je uit, dit duurt een halve minuut en zorgt ervoor dat je je spieren de nodige aandacht geeft. Varieer ook eens van houding en werkplaats.
  2. Probeer elke dag 30 minuten matig te bewegen. Dit kan van alles zijn: naar de winkel wandelen, fietsen naar het werk, de trap nemen in plaats van de lift.. Je hoeft niet mee te doen aan de Tour de France om gezond te zijn.
  3. Richtlijnen geven aan dat kinderen van 4-18 jaar best 3 maal/week matig intensief bewegen dit om spier- botstructuren te verstevigen. Op oudere leeftijd kan terug geschroefd worden naar 2 maal/week maar dit hoeft zeker niet! Houd je rug jong. Beweeg, sport, ontdek, dans, volg eens een yoga sessie… doe wat je graag doet zolang die rug en rest van het lichaam in beweging is.
  4. Naast deze belangrijke tips kunnen we alvast wat algemene spierverstevigende/pijndempende oefeningen meegeven. Kom gerust langs voor een afspraak bij onze specialist Nand Van Roy om een op maat gemaakt oefenschema te krijgen.

Voorbeeld oefenschema door onderstaande link open te klikken en ingeven van geboortedatum 1992:


Nuttige links: LMent: Osteo & Fysio

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x