Kinesitherapie

Kinesitherapie

Gespecialiseerde kinesitherapie

Onze expertise ligt in de manuele aanpak van rug- en nekletsels (al dan niet sportgerelateerd) en algemene pijnsyndromen.  Ook voor andere klachten kan U bij ons terecht: gewrichts- of peesaandoeningen van arm of been, revalidatie na een operatie (met uitgesproken expertise in handrevalidatie) of perinatale kinesitherapie.  Wij willen ons specialistisch profileren, dus voor andere aandoeningen verwijzen we je graag door naar andere gespecialiseerde praktijken.

Onze specialisaties:

Manuele therapie

shutterstock_158295068.jpg

Manuele therapie richt zich op aandoeningen die ontstaan in botten, gewrichten, spieren, pezen en ligamenten, de zogenaamde musculoskeletale aandoeningen. De kinesitherapeut probeert deze aandoeningen te verhelpen door een analyse te maken van de pathologische bewegingen. Hierdoor kan hij niet alleen de symptomen behandelen, maar ook de onderliggende oorzaak.

Tijdens de behandeling past hij manuele technieken toe zoals mobilisaties, manipulaties, tracties, myofasciale technieken... Daarnaast krijgt de patiënt ook individueel aangepaste oefeningen mee naar huis. Deze zijn bedoeld om de belastbaarheid van het lichaam te verhogen en de houding te corrigeren.

Toepassing: alle acute en chronische klachten van de wervelkolom en de gewrichten van de arm en het been. voorbeelden: lumbago, frozen shoulder, whiplash, ...

Fabienne, Jelle, Tom en Oliva helpen je hier graag verder! afspraak

 

Myofasciale therapie

shutterstock_317136938.jpg 

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen zich triggerpoints of pijnpunten, die pijnen veroorzaken met specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose, rekening houdend met de spierketting waarin deze spier functioneert, kunnen deze oorzakelijke punten opgespoord en geneutraliseerd worden. Dit via specifieke druktechnieken en dry needling (het aanprikken met kleine naaldjes).

Toepassing: aandhoudende spierklachten, algemeen of lokaal (bvb tenniselelboog) of ondersteunend aan de manuele therapie om de spierspanning bij rug-of nekletsels onder controle te krijgen.

Fabienne helpt je hier graag verder! afspraak


Handrevalidatie

Onder handrevalidatie vallen alle letsels aan hand en/of pols. Dit zijn zowel traumaletsels aan gewrichten of pezen waarvoor een operatie aangewezen was, alsook overbelastingsletsels door een verkeerd of verhoogd gebruik. De nadruk binnen de handrevalidatie ligt voornamelijk op een specifieke begeleiding en opvolging gezien de complexe, specifieke anatomie en de functionele beweeglijkheid in het dagelijkse gebruik. Naast een manueel behandelplan, worden duidelijke instructies en oefeningen samen met u besproken en opgevolgd.

Tom helpt je hier graag verder! afspraak


Fasciatherapie

Wat is fasciatherapie? 

Fasciatherapie is een holistische therapie, waarbij het volledige lichaam onderzocht en behandeld wordt op een zachte manier inwerkend op de fascia of bindweefsel.

Een fasciabehandeling bestaat enerzijds uit zachte hands-on technieken en mobilisaties waarbij de therapeut op zoek gaat naar spanningen in het bindweefsel en deze dan vrijmaakt door trage rek- en druktechnieken. Fasciatherapie is evenwel meer dan dat. Het is tevens een bewegingstherapie, waar de nadruk ligt op lichaamsperceptie- en aandachtseducatie.

Een fasciatherapeut werkt steeds vanuit het potentieel van de patiënt, van wat zij/hij kan en niet vanuit de beperkingen. De therapeut wil de patiënten begeleiden naar meer bewustwording van hun lichaam.

De kracht van de therapie ligt in de zachtheid van de behandeling en de gevoeligheid van de therapeut.

Wat is fascia? 

Fascia is de latijnse naam voor bindweefsel. Zoals het woord zelf zegt is het de bindstof tussen alle weefsels van onze lichaam. Het verbind alle structuren zoals botten, organen, spieren, bloedvaten en zenuwen in een soort web. Het is een reactief, gevoelig weefsel dat zowel op psychologische als fysieke stress reageert. Fascia is voortdurend in beweging, of zou beweegbaar moeten zijn, zonniet kunnen er problemen ontstaan naar doorbloeding of zenuwgeleiding. Het is aan de fasciatherapeut om deze structuren bewegelijker te maken indien nodig.

Wie kan terecht bij de fasciatherapeut? 

- Specifieke klachten van het bewegingsapparaat: gewrichtsklachten, spierspanningen, nek- en rugklachten

- Aspecifieke klachten: spanningshoofdpijn, migraine, vermoeidheid, slaapstoornissen, hyperventilatie

- Stressgerelateerde klachten

- Burn-out - Depressie

- Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) - Fibromyalgie

 Olivia helpt je graag verder! afspraak


Perinatale kinesitherapie

shutterstock_222543106.jpg

Voorafgaand aan de bevalling leren we de aanstaande moeders ademhalingsoefeningen, perstechnieken en houdingen om de weeën op te vangen aan.  Na de bevalling ligt de nadruk op versterkende oefeningen van de buik- en bekkenbodemspieren. Daar een bevalling veel vergt van je lichaam is het zeker aan te raden om je spieren en gewrichten opnieuw in conditie te krijgen!

Olivia helpt je hier graag verder! afspraak

 

Webdesign by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up